Firuze taşını İran Nişabur'a gidip gördüğüm için size deneyimlerimi paylaşacağım.
Madencilik:
İran Nişabur Firuze ilçesine 15 km mesafedeki köyde çıkarılan firuze için madene girdim. Maden bizim kömür madenlerine benziyor. Dağın içerisinde tüneller kazılarak, patlatma yapılarak birbirinden ayrılan kayaların içinden, çalışanlar tarafından toplanıyor.
Seçim ve Sınıflandırma:
Çıkarılan ham taşlar, renk, kalite, ve boyutlarına göre sınıflandırıyor. Bu aşama, taşın değerini belirlemede önemli rol oynamaktadır.
Kaba İşleme:
Büyük parçalar, daha küçük ve işlenebilir boyutlara getirilir. Bu işlem sırasında taşın doğal yapısına zarar vermemek için özen gösterilir.
Kesme ve Şekillendirme:
Firuze, genellikle takılarda kullanılacak şekilde düz ya da kubbe şeklinde (cabochon) kesiliyor. Nilşaburda özellikle cabachon kesim firuzelere rastladık. El aletleri, tel testereler ve su ile soğutulan öğütme tezgahları bu işlemlerde kullanılıyor.
Zımparalama ve Parlatma:
Kesilen taşlar, yüzeylerinin düzeltilmesi ve pürüzsüzleştirilmesi için zımparalanıyor. Daha sonra, özel parlatma tozlarıyla son parlaklık veriliyor.
Firuze, kırılgan bir yapıya sahip olduğundan, bu aşamalar oldukça hassas davranıyorlar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Firuze, sertlik ve yapısal bütünlük açısından diğer bazı değerli taşlardan daha hassastır. Bu nedenle, taşı işlerken aşırı ısıdan, kimyasallardan ve sert darbelerden kaçınmak önemlidir. Yüksek kaliteli bir işçilik, taşın doğal güzelliğini en iyi şekilde ortaya çıkaracaktır.
Yorum Yap